Toplotna črpalka in zrak

Ob vseh virih, ki nam jih daje narava, je možno izkoristiti prav vsakega, saj so varčni energijski viri talne in površinske vode, toplota zemlje, sončna energija in zrak. Zrak je unikaten vir toplote, ki ga ne moremo izčrpati, je pa povsod okoli nas. Zato je v sodobnem svetu, ob gradnji nizkoenergijskih hiš možnosti za prihranek še večji, ekološki in ugoden za bivanje. Nameščena toplotna črpalka omogoča izkoriščanje naravnega vira, v korist ogrevanja prostorov, kot tudi sanitarne vode v gospodinjstvu. 

V  praksi je znano, da je toplotna črpalka zrak – voda, izmed vsemi metodami finančno najugodnejša. Saj je postavitev in projekt manj zahteven, kot ostale metode izvedbe toplotnih črpalk. Je pa zanimiv podatek, da toplotna črpalka, zrak – voda, pokrije izgube toplote v objektu, kar do 5⁰C pod ničlo, ko je se ta temperatura spusti nižje, je potrebno za ogrevanje prostorov uporabiti še kak drugi dodatni vir, v kolikor toplotna črpalka uporablja le zunanji zrak. 

Kadar pa toplotna črpalka uporablja za črpanje notranji zrak, je potrebna namestitev črpalke v prostoru, ki omogoča optimalno notranjo temperaturo, ki znaša približno 3⁰C in mora biti konstantna ves čas, da se dosegajo optimalni rezultati izkoristka notranjega zraka za proizvodnjo topotne energije. Najprimernejša prostora v hišah in objektih sta po navadi, kot tudi navajajo strokovnjaki, kletni in podstrešni prostori, kjer pa moremo kontrolirati omenjeno temperaturo, da ima toplotna črpalka najbolj optimalno delovanje. Posledično lahko v tem primeru pričakujemo, da bo toplotna črpalka proizvedla toplote za ogrevanje okoli 100 kvadratnih metrov površine.

Hranilnik toplote, je pomemben del napeljave, saj omogoča zbiranje toplote, obenem pa prepreči prepogost zagon toplotne črpalke in ji podaljša življenjsko dobo. S tem se učinkovito ogreva tudi sanitarna voda, saj je toplotna črpalka nameščena na grelnik vode, povprečno se ogreje temperatura sanitarne vode do 55⁰C, kar je dovolj za normalno uporabo, obenem pa je zaščiten tudi grelnik vode, saj se zaradi optimalne višine temperature ogrevane vode  preprečuje nastanek vodnega kamna.